“República i Banca” – Resum Tertúlia – Dissabte 10-03-2018

Lloc: L’Agrícol (Vilafranca)

Data: 10/03/2018

Hora: 17:30

Assistents: aproximadament 45 persones

Inici amb la presentació de l’activitat per part del CDR, així com de la idea d’on sorgeix aquests cafès per la república, a continuació es va fer una presentació dels dos convidats col·laboradors:

– Josep Prades (ex-directiu d’entitat bancària catalana)

– Mario Garcia (Economistes per la Independència, sectorial de l’ANC)

Josep Prades va fer un ràpid i curt repàs històric a la banca catalana des dels seus inicis al regnat de Ramon Berenguer IV fins els nostres dies

La presencia de Mario Garcia, com economista, va ser molt positiva, ja que apart d aportar el punt de vista d’Economistes per la Independència, va aclarir alguns conceptes i preguntes dels assistents .

Alguns temes i conclusions:

– sembla positiu mantenir com a moneda l’Euro (hi ha països, com Andorra que tenen aquesta moneda)

– Es pot tenir l’Euro com a moneda i pertànyer o no a la Unió Europea

– Es va parlar de la conveniència o no, de tenir unes entitats properes a la ciutadania semblants a les antigues caixes d’estalvi

– Es va parlar de la possibilitat d eliminar el diner físic, i fer totes les transaccions amb targeta o de forma telemàtica. Alguns països nòrdics, ho estan a punt d’implantar en pocs anys. Però la conclusió va ser que aquí, caldria mantenir diner en efectiu.

Aquesta eliminació seria una eina important per eliminar el frau fiscal.

– Sobre el frau fiscal, es va comentar que les grans bosses de frau fiscal son en subvencions/ajudes, sobretot a grans empreses i grups empresarials i que cal controlar-les amb normativa estrica, inclús penalment.

– Es va parlar molta estona del Banc Central de la República Catalana:

> una de les conclusions més destacades va ser la necessitat de tenir un sistema d’auditoria i control molt estricte i independent de tot el sistema bancari, econòmic i financer, tant dels ens públics, como de les entitats i empreses privades. La seva aplicació comportaria beneficis per a tota la ciutadania, racionalitzant i millorant les inversions públiques i a la seva vegada evitant favoritismes i frau fiscal. I protegir d’aquesta manera els diners públics.

> la informació que una persona assistent de nacionalitat holandes va fer del sistema del seu país, va ser aclaridora per la seva transparència i funcionament molt correctes, del qual es pot treure aspectes pel nou sistema de finançament català.

> Altra país que recentment ha creat un sistema financer nou, és el d’Islàndia, en el qual podem trobar aspectes molt interessants

– Es va parlar de potenciar l’economia col·laborativa (microcrèdits, verkami, sistema anglès de garantia d’inversions particulars en projectes científics avalats per l’estat anglès).

– Es va parlar de controlar estrictament els "bancs tradicionals"

– Es va parlar de destinar/obligar a invertir part dels beneficis empresarials en sectors socials a través de controls i auditories independents.

– Es va parlar de controlar estrictament el tràfic d’influències, i canviar l’actual mentalitat llatina d’aquest aspecte

– Es va comentar, que el control del sistema s’ha de basar en la mobilització i participació de la ciutadania en les institucions i també a tots nivells. Després de la transició espanyola a la "democràcia" es va desmobilitzar la gent i es va deixar en mans dels representants polítics moltes decisions sense cap tipus de control.

– Es va parlar i donar informació del Fons de Garantía de Dipòsits Espanyols, arran de la pregunta sobre si les petites caixes catalanes Caixa Enginyers, Caixa Guissona hi estaven amparades: el límit es de 100.000 € per persona i entitat, però per exemple els fons d’inversió i plans de pensions no tenen aquesta cobertura.

– Es va parlar de les possibles estructures d’estat de la nova República Catalana:

> abans del 1-O 2017, s’estava construint l’agencia tributaria catalana
> creació d’una administració digital (exemple d’Estònia)
> creació d’un ciutadania digital
> possible necessitat d’emetre deute públic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s